Pheasant

Common Pheasant – Phasianus colchicus

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Galiiformes
  • Family: Phasianidae
  • Genre: Phasianus
  • Species: Phasianus colchicus

Identification characters

It is a species of large bird that exhibits marked sexual dimorphism.

The male has a body length of 70 – 90 cm, of which the tail is 35 – 45 cm long. The general plumage colour is brownish, with black streaks on the breast and abdomen, blackish-white streaks on the back, The head and neck are greenish-metallic, sometimes with a white collar and with featherless areas on the sides of the head red. The tail is brownish, with transverse stripes along the length.

Females and juveniles have relatively uniform, brown, heavily streaked plumage.

Females have yellowish-brown plumage, with dark angular spots in the centre of the feathers, body length 55 – 70 cm. The tail, 20 – 25 cm long, is the one that best helps us recognise the female pheasant.

In Romania we find a mixture of hybrids of the breeds known in the native range of the species, generally divided into two groups: torquatus, in which the males have a complete white collar, and colchicus, with males lacking the white collar completely.

Distribution

The pheasant is a clear example of a species introduced into Romania. Native to Asia for the most part, the pheasant was brought to Europe and America for hunting. The pheasant is thought to have been introduced to Europe as early as Roman times. Intense popular action has taken place since the Middle Ages, especially on the hunting grounds of noblemen.

The native range of the species is thought to be in Asia, fragmented from Georgia to eastern China, and in Europe, isolated in eastern Greece.

At present, the pheasant is present in Europe over most of the continent, except Iceland, much of Spain, central and northern Scandinavia, and in Russia it is found only in the south-west. The European population is between 4 140 000 and 5 370 000 breeding pairs, representing less than 55 of the world population, and appears to be increasing.

In Romania, the pheasant has been introduced in Romania for a very long time, before 1500 in western Transylvania and after 1900 in southern Romania. Today, the pheasant is a common species in Romania, found from the Danube lowlands to the hills. The population in Romania ranges from 346 494 to 369 659 breeding pairs.

Living environment and biology of the species

In its native range, this species occupies a wide range of habitats. It is found mainly in richly vegetated areas near rivers, hilly areas and on cultivated plains.

In the native range, the species may be migratory, but in areas where it has been introduced it is a sedentary species.

In the native range, the species feeds mainly on plant matter (fruit, seeds, leaves, shoots) and less on animals (mainly insects). In areas where it has been introduced, the pheasant is an opportunistic omnivore, consuming a wide range of high-calorie foods such as seeds and fruits, including those of cultivated plants. It can often be seen in open fields.

The pheasant nests solitarily. The nest is built in a hollow in the ground, lined with plant matter. The clutch, laid between April and June, consists of 8-15 eggs, rarely up to 18, usually 10-12. The incubation period is 22-27 days. The chicks leave the nest a few hours after hatching, but remain with their mother for several weeks. The chicks develop rapidly, after 12-14 days they become able to fly. At 15 weeks they are adult-like.

Threats and conservation measures

The pheasant may be threatened by habitat modification, fragmentation and loss, anthropogenic activities, poaching.

As an introduced and locally invasive species, no conservation measures are required.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editori), 2022, Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, ediția a II-a – Iubește păsările, salvează natura!, Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Direcția Biodiversitate, coordonare științifică Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, produs de EXCLUS PROD SRL, p. 74;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, p. 88, Chancellor Press, London
  • Svensson (text și hărți), 2017, Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană, traducerea și adaptarea în limba română: Societatea Ornitologică română, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.58;
  • Radu Dimitrie, 1983, Mic atlas ornitologic – Păsările lumii, Editura Albatros, București, p. 119;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Common Pheasant (sor.ro)

Mute Swan

Mute Swan – Cygnus olor

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Anseriformes
  • Family: Anatidae
  • Genre: Cygnus
  • Species: Cygnus olor

Identification characters

The Mute Swan is undoubtedly one of the best-known and best-loved birds. It appears both in the mythologies of different peoples and as a source of inspiration in music, ballet and fine art. It impresses by the beauty of its plumage, which is white-complete in adults, but also by its size and elegance, with a body length of 150 cm and a wingspan of 200-240 cm. Weighs 6600-15000 g. The neck is very long in relation to the head and the rest of the body. The neck can be held straight or, when swimming, curved in the shape of the letter S. The beak is red-orange and the forehead has a bump. The legs are black. The tail is relatively long and pointed. Sexual dimorphism is not pronounced. The male is larger, with a prominent bump.

Juveniles have greyish plumage and grey beak, and it is not until the third year of life that the plumage becomes completely white.

Distribution

The Mute Swan is widespread in the southern and western Palearctic, including most of Europe, western Asia, some areas of eastern and southern Asia, and as far as the Middle East. In Europe it is common in most countries. Most populations are sedentary, but in harsh winters northern and eastern populations may move to south-western Europe and the Middle East. The European population is between 83 400 and 116 000 breeding pairs, with an increasing trend.

In Romania, the Summer Swan can be seen in most wetlands at different times of the year. The breeding population in Romania is between 4000 and 6000 pairs, mostly in the Danube Delta, but also in the puddles of the large river beds in the south and east of the country, in the west of the country and in the Transylvanian Plain. Between 30,000 and 50,000 individuals can be observed during the passages. Between 4,340 and 20,364 winter in our country.

Living environment and biology of the species

The Mute Swan prefers extensive wetlands with rich emergent vegetation, reed beds, as well as large lakes, ponds, river bed pools. It is also present in aquatic habitats transformed by human activities, including parks with large ponds or reservoirs.

In some parts of the range populations are migratory, in others partially migratory or sedentary. In Romania, during migration or winter periods, they gather in large numbers on the lakes of the Delta, in the lagoon area, respectively in the south and south-east of the country or in Moldova. The passage herds on Transylvanian lakes probably belong to Central and Western European populations. Many individuals from the northern and north-eastern populations spend the winter here or move south in the harsh winters. There are often significant mortalities in winter when weather conditions are extreme. They don’t sing, but the loud screeching of their wings in flight can be heard far away. In the wild they live an average of 10 years,

Their diet is predominantly plant-based, consisting of submerged plants collected in shallow water by submerging their heads and necks. They also occasionally feed on aquatic invertebrates such as various insects, larvae, worms, molluscs, as well as small fish or amphibians and amphibian larvae.

It is a monogamous species. Once formed, the pair is maintained for life. It builds massive nests in reeds, on flats or sometimes even on the ground in islands with abundant vegetation. They are territorial during the nesting period, when males in particular often display aggressive behaviour towards other birds. The female lays 5-8 smoke-white eggs. Incubation lasts 35-41 days and is carried out by both parents. The chicks are nidifugous, after hatching they swim into the water after the adults. For 120-150 days they stay in the vicinity of the adults, then they can become independent.

Threats and conservation measures

The Mute Swan is threatened by habitat loss or alteration, pollution and poor water management, poaching. Winter feeding of bread and other bakery products to swans by humans can lead to serious gastric complications due to difficulties in digesting processed products.

Conservation measures have been identified, such as respecting restrictions in riparian and coastal areas, maintaining restoration of wetland vegetation to an ecologically optimal level, proper waste and wastewater management around wetlands, measures to avoid eutrophication and sedimentation in wetlands.

The use of selective and low-toxicity agrochemicals, avoidance of the use of treated seeds in the vicinity of wetlands, and as far as possible the encouragement of organic production should be encouraged. It is advisable to install devices to increase the visibility of medium and high-voltage lines and to plan the installation of energy-generating structures such as wind turbines appropriately, minimising the risk of collision.

Hunting legislation must be respected and controlled, through cooperation between environmental protection organisations, hunting organisations, the gendarmerie and the Environmental Guard against poaching.

Important migration, feeding and aggregation areas for the conservation of the species should be identified and importance should be attached to studies covering various aspects of the biology of the species.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editori), 2022, Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, ediția a II-a – Iubește păsările, salvează natura!, Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Direcția Biodiversitate, coordonare științifică Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, produs de EXCLUS PROD SRL, p. 8-9;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Waterfowl p. 36, Chancellor Press, London
  • Svensson (text și hărți), 2017, Ghid pentru identificarea păsărilor. Europa și zona mediteraneană, traducerea și adaptarea în limba română: Societatea Ornitologică română, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.14;
  • Radu Dimitrie, 1983, Mic atlas ornitologic – Păsările lumii, Editura Albatros, București, p. 71;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Mute Swan (sor.ro)

Great Crested Greb

Great Crested Grebe – Podiceps cristatus

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Podicipediformes
  • Family: Podicipedidae
  • Genre: Podiceps
  • Species: Podiceps cristatus 

Identification characters

It is the largest of the crested grebe species, with a body length of 46-51 cm and a wing span of 59-73 cm. It weighs on average 596-1490 g. Both females and males show black on the back and dorsal neck during breeding. The abdomen is whitish. The flanks are brownish. When alert, the head plumage is raised and fan-shaped, coloured black and reddish-brown. In winter the colours are more muted, without the coloured head plumage. It is easily recognized by the shape of the long, flattened body with a long, slender neck, the throat having a lighter tint compared to the crested grebe. In flight it appears very slender, performing rapid wing flaps. The secondaries are white and on the shoulders there is a prominent spot. Juveniles have streaked cheeks and a pinkish beak.

The genus name, Podiceps, comes from the Latin words podicis – terminal part of the abdomen and pes – foot, referring to the position of the legs towards the end of the abdomen. The species name, cristatus, also comes from Latin and means crested, referring to the erect head plumage during breeding.

Distribution

The Great Crested Grebe is a generally sedentary species in Europe. It nests in central, eastern and northern Europe, but also in central, southern and eastern Asia. In winter some populations migrate to southern Africa and Australia, as well as south-east Asia. The global population is estimated at 915 000 – 1 400 000 individuals. The breeding population in Europe is estimated at 330 000 – 498 000 pairs and is declining. For the time being, due to a huge range, the species is classified as ‘Low Risk’.

In Romania, the Great Crested Grebe is a partially migratory species. The Romanian population is 15 000-30 000 pairs. In winter, the great cormorant can be observed mainly on still, unfrozen inland waters or even on large rivers. In summer it can be found on the surface of the water in fish farms, reservoirs, rivers with calmer water, the course of the Danube, the Razelm-Sinoe lagoon complex, the Danube Delta. In Romania the population trend is as yet unknown.

Living environment and biology of the species

The Great Crested Grebe nests in a variety of aquatic habitat types, such as freshwater and brackish lakes with abundant submerged and emergent vegetation. It equally chooses eutrophic and non-acidic waters with muddy or sandy substrates and more or less steep banks. It prefers aquatic habitats with a large water surface area and depths of up to 5 m.

In winter it can be seen on wide-open lakes where the water does not freeze, and occasionally along the coast of marine habitats.

It is a generally solitary bird. Very rarely groups of more than 100 individuals can be seen. It is a very good swimmer and diver. It floats on the surface of the water or may dive, leaving only its head and neck out when it senses danger. It cannot fly from the ground, and in order to take flight from the water it must gain momentum by running on water.

Maximum longevity of 19 years. Reaches sexual maturity at age two.

Food consists of aquatic insects (mayflies, water bugs, dragonfly larvae, aquatic beetles) and small and medium-sized fish (eelgrass, juvenile carp, flounder, bass) up to 25-30 cm long. Rarely, it may consume small water snakes and amphibians. To feed, it dives from the surface of the water to depths of up to 4 m, using legs or wings for propulsion. It can stay underwater for up to 1 minute. Prey can be eaten both while diving and at the surface.

It is a monogamous species, with pairs maintaining each other during a nesting season. Sometimes, if the pair uses the same territory, they can maintain themselves for longer periods. The mating ritual is complex and fascinating. The two partners perform a dance in which they mime cleaning their feathers, vigorously shake their heads, and present their chosen nest building material. In the so-called ‘penguin dance’, the two partners rise with their whole bodies from the water, joining chest to chest. They usually nest in solitary pairs, but colonies of more than 20 nests have also been reported, with a distance between nests of 20-25 m. The nest is constructed of floating aquatic plants and is anchored by emergent vegetation. Lays 3-6 eggs in May-June, which are incubated for 21-29 days by both partners. When they leave the nest, they cover the eggs with decaying vegetation, thus maintaining temperature. The chicks hatch one at a time. They swim and dive from day one. The parents nurse their chicks until they are 10-11 weeks old. In bad weather, the chicks can be carried on the parents’ backs. In the event of danger, the parent carrying the chicks may dive with the chicks.

Threats and conservation measures

Principala amenințare o constituie arderea stufului, chiar și în afara perioadei de vegetație, având în vedere că vegetația arsă nu se reface suficient până la începutul sezonului de reproducere pentru a oferi locuri de cuibărit. O altă amenințare este legată de pierderea suprafețelor de habitat pentru cuibărit, prin managementul nefavorabil al zonelor umede și poluarea apelor. Nu în ultimul rând trebuie amintite braconajul și mortalitatea cauzată de uneltele de pescuit, în care păsările pot fi prinse accidental.

Pentru conservare, trebuie urmărite respectarea restricțiilor în zonele ripariene,  managementul vegetației palustre, managementul deșeurilor și al apelor uzate, menținerea și conservarea stufărișurilor întinse cu apă permanentă, interzicerea incendierii stufului, managementul nivelului apei.

Este importantă menținerea de fâșii necultivate de minimum 1,5 m între terenurile cultivate și zonele umede, cu interzicerea folosirii produselor chimice.

Legislația vânătorii trebuie respectată, controlul fiind asigurat prin cooperarea între organizațiile de protecție a mediului, organizațiile de vânătoare, jandarmerie și Garda de Mediu împotriva braconajului. Se recomandă măsuri pentru reducerea utilizării plaselor pescărești.

Este important să fie inventariate zonelor de reproducere actuale și potențiale și să fie identificate zonele de hrănire și aglomerare importante pentru conservarea speciei. Trebuie promovate studiilor referitoare la diverse aspecte ale biologiei speciei, inclusiv cele care vizează parametrii demografici.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editors), 2022, Atlas of bird species of community interest in Romania, 2nd edition – Love birds, save nature!, Project financed by the European Regional Development Fund through the Large Infrastructure Operational Programme 2014-2020, Ministry of Environment, Water and Forests- Biodiversity Directorate, scientific coordination Romanian Ornithological Society and Association for the Protection of Birds and Nature Milvus Group, produced by EXCLUS PROD SRL, p. 82-83;
  • Svensson (text and maps), 2017, Guide to bird identification. Europe and the Mediterranean area, translation and adaptation into Romanian: Romanian Ornithological Society, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.66;
  • Radu Dimitrie, 1983, Small Ornithological Atlas – Birds of the World, Albatros Publishing, Bucharest, p. 67;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Great Crested Grebe (sor.ro)

Magpie

Eurasian Magpie – Pica Pica

Clasification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Passeriformes
  • Familiy: Corvidae
  • Genre: Pica
  • Species: Pica Pica  

Identification characters

The Eurasian Magpie is an easily recognisable bird, with black plumage with white on the shoulders and breast, and a very long tail with greenish iridescence that moves jerkily when raised. Body length is 40-51 cm, of which the tail alone is 20-30 cm. No sexual dimorphism. It flies with rapid flapping of the wings, flapping, in a straight, horizontal glide, and large white bands are seen on the short round wings.

Distribution

The Eurasian Magpie is a widespread species in Eurasia, found from Portugal in the east to China, Korea and Japan, where it was introduced. It is absent from northern Russia, and in southern Asia from India and part of its northern countries. It is a sedentary species throughout the range. It can also be found in northern Africa, from Morocco to Tunisia.

The European population is between 7 500 000 and 19 000 000 breeding pairs.

In Romania, the population is stable at between 668,969 and 822,706 breeding pairs.

Living environment and biology of the species

The Eurasian Magpie is found mainly in the lowland regions, but also in mountain areas up to altitudes of 2 500 m. Some subspecies climb up to 4000 m. The birds of this species can live in different habitats, e.g. meadows, bushes, tree stands or forest edges, but also in heathland or reedbeds and even in forests. It prefers open, bright places such as parks, gardens, farmland and meadows near water. The Cotis start their activity before sunrise and stop before sunset. In the breeding season they form pairs. Outside the breeding season they live in groups that can form flocks of up to several hundred birds in winter. Maximum longevity is 21 years. Reaches sexual maturity at one year. The magpie generally feeds on the ground. It catches insects which it can regurgitate and deposit in a pit. It is an omnivorous species, feeding on invertebrates as well as seeds, fruit and even conifer seeds. Plant food is consumed mainly outside the breeding season. They enter the nests of other bird species, from which they take eggs and young. It also captures various reptiles and small mammals, even consuming detritus. Although it has a reputation for stealing shiny objects, especially valuable silverware, this seems to rarely happen in reality.

It is a monogamous species. The nest is built by both partners in 5-6 weeks. It consists of an earthen cup lined with roots, grass and hairs, held in a structure made of branches. The nest usually has two entrances. It is positioned in a tree or bush, a few feet off the ground. The female lays 4-9 grey-green eggs with brownish spots. Incubation is carried out by the female and lasts 16-21 days, during which time the female is fed by the male. Both parents feed the young, but it is the male that guards the nest. Juveniles fly from the nest after 25-29 days, but the family stays together until autumn.

Threats and conservation measures

Eurasian Magpie populations may be threatened by contamination by agricultural products, habitat alteration and loss due to land use change, loss and damage of breeding areas, mortality due to predators, hunting during the breeding season, other anthropogenic activities.

For conservation purposes it is recommended to maintain and enhance corridors between areas of spontaneous grassland including scattered trees, tree lines and groups of non-productive trees, to maintain stubble and prohibit its burning, to reduce the chemicals used in agriculture, to apply less toxic and persistent chemicals, to avoid the use of herbicides during critical periods such as breeding periods. In open agricultural areas it is good to maintain a mosaic of habitats with tree and shrub patches. Illegal bush fires should be prevented and, if committed, penalised. Importance should be attached to maintaining critical breeding areas, controlling and penalising nest destruction, and hunting should be limited.

Studies on various aspects of the species’ biology, especially those concerning demographic parameters, inventorying current and potential breeding areas and identifying important areas for the conservation of the species are useful and should be promoted.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editors), 2022, Atlas of bird species of community interest in Romania, 2nd edition – Love birds, save nature!, Project financed by the European Regional Development Fund through the Large Infrastructure Operational Programme 2014-2020, Ministry of Environment, Water and Forests – Biodiversity Directorate, scientific coordination Romanian Ornithological Society and Association for the Protection of Birds and Nature Milvus Group, produced by EXCLUS PROD SRL, p. 522
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, p. 202, Chancellor Press, London
  • Svensson (text and maps), 2017, Guide to bird identification. Europe and the Mediterranean area, translation and adaptation in Romanian: Romanian Ornithological Society, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.360;
  • Radu Dimitrie, 1983, Small Ornithological Atlas – Birds of the World, Albatros Publishing House, Bucharest, p. 250;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Eurasian Magpie (sor.ro)

Coot

Eurasian coot– Fulica atra

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Gruiformes
  • Family: Rallidae
  • Genre: Fulica
  • Species: Fulica atra

Identification characters

The Eurasian Coot is one of the largest species of the Rallidae family in Romania, with an average body length of 38 cm. It is plump in appearance, with a small round head and short tail. The sexes are similar. The plumage is dark greyish, almost black, and the beak and frontal plate are white. The iris is red. The legs are strong, greenish-yellow, with long, lobed toes without interdigital membranes. When swimming, it nods slightly. It dives with a small jump and quickly returns to the surface. The name of the genus Fulica comes from the Latin name for the liiseta. The specific epithet comes from the Latin word ater – black, dark, referring to the bird’s general colouring.

The young in the pupa are black with red and blue on the head and have a yellowish-brown collar. Juveniles have grey plumage.

Distribution

The Eurasian Coot is a widespread species, nesting around freshwater lakes and ponds in Europe, Asia and Africa. The species has recently expanded its range to Australia and New Zealand. In Europe, the breeding population ranges from 945 000 to 1 550 000 pairs. The population trend is declining.

In areas with mild winters it is a largely sedentary species, but as the water freezes it migrates south. In Romania it is widespread throughout the country, except in mountainous areas. In Romania, the breeding population is estimated at 48 698-95 138 pairs. Between 78 773 and 134 561 individuals winter in our country.

Living environment and biology of the species

The Eurasian Coot can be found in areas with small, still waters, lakes, ponds, irrigation canals, reservoirs, marshes, mudflats. The wintering flocks to large lakes and rivers. Reaches sexual maturity at two years of age.

It is a diurnal species, but can sometimes feed at night by moonlight. The diet is omnivorous, feeding on aquatic plants, but also on invertebrates, bird eggs, amphibians, fish and small mammals. To obtain food it dives clumsily, but quickly returns to the surface of the water due to its high buoyancy. Unlike ducks, the coot brings its food to the surface before it is eaten, so there is a risk of its food being stolen.

The Eurasian Coot is a monogamous species. During the breeding season it becomes extremely territorial. During this critical period, it is aggressive not only towards individuals of its own species but also towards other species. After carrying out a not very complicated mating ritual, which consists of a mutual cleaning with the beak, the partners choose a suitable place to build a mound-shaped nest out of reed leaves in the emergent vegetation at a certain height above the water. In mid-March, the female lays 6 to 10 cream-coloured eggs with dark spots. Rarely even up to 15 eggs can be found in a nest, in which case several females have chosen to lay their eggs in that nest. The parents hatch in turns for 21-24 days. Both parents care for the chicks. At 55-60 days after hatching, the chicks become independent. In a breeding season, a pair may lay 2 or 3 eggs.

Threats and conservation measures

The populations of the Eurasian Coots appear to be threatened by habitat loss or alteration, pollution and poor water management, hunting. Handling of fishing gear may be the cause of mortality.

Conservation measures have been identified, such as observing restrictions in riparian areas, maintaining restoration of marsh vegetation to an ecologically optimal level, maintaining and conserving reed beds with permanent water as a characteristic habitat, prohibition of reed burning, water level management in accordance with the ecological needs of the species, waste and wastewater management in areas of important habitat for the species.

It is recommended to maintain uncultivated strips of at least 1.5 m between cultivated land and wetlands, where the use of chemicals is strictly forbidden, and to encourage the use of selective and low toxicity agrochemicals, avoid the use of treated seeds in the vicinity of wetlands, and as far as possible, encourage organic production.

Hunting and poaching should be controlled and the use of fishing nets should be limited in feeding areas.

Last but not least, studies on the inventory of breeding areas, both actual and potential, the identification of migration, feeding and aggregation areas important for the conservation of the species should be encouraged, as well as studies on various aspects of the biology of the species, including demographic parameters.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editors), 2022, Atlas of bird species of community interest in Romania, 2nd edition – Love birds, save nature!, Project financed by the European Regional Development Fund through the Large Infrastructure Operational Programme 2014-2020, Ministry of Environment, Water and Forests – Biodiversity Directorate, scientific coordination Romanian Ornithological Society and Association for the Protection of Birds and Nature Milvus Group, produced by EXCLUS PROD SRL, p. p.188-189;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Cranes and allies p. 96, Chancellor Press, London
  • Svensson (text and maps), 2017, Guide to bird identification. Europe and the Mediterranean area, translation and adaptation in Romanian: Romanian Ornithological Society, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.82;
  • Radu Dimitrie, 1983, Small Ornithological Atlas – Birds of the World, Albatros Publishing, Bucharest, p. 111;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Eurasian Coot (sor.ro)

Blue Tit

Eurasian Blue Tit – Cyanistes caeruleus

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Passeriformes
  • Family: Paridae
  • Genre: Cyanistes
  • Species: Cyanistes caeruleus

Identification characters

The Eurasian Blue Tit is a small, brightly coloured, friendly, very lively and active, sometimes even aggressive, songbird. It can be seen in winter at feeders in gardens and parks. It can sometimes be seen doing acrobatics, hanging upside down from thin branches in search of nutritious seeds.

Body length is 10-12 cm and it weighs on average 7.5-14.7 g. The sexes are relatively similar, with the male being more brightly coloured than the female. The head is small but rounded in appearance, sometimes appearing to have no neck. The head has a characteristic pattern with a thin black band across the eye, the cheeks are white and the crown is blue. Around the neck it has a black collar, which extends towards the chin. On the ventral side, the plumage is yellowish, with a greyish-black stripe along the abdomen. The wings are bluish, as is the tail.

Juveniles have grey-greenish crests and yellowish cheeks.

The genus name, Cyanistes, comes from the Greek word kyanos – dark blue. The specific epithet, caeruleus, comes from Latin and refers to the same shade of blue.

Distribution

The Eurasian Blue Tit is a widespread species in the western Palearctic. It nests in Europe, the Near East, northern Africa, temperate continental, oceanic and Mediterranean climates. However, it also occurs in boreal areas with lower temperatures. It is found throughout most of Europe, where it nests in more than 75% of the world’s population of 20 000 000 to 44 000 000 pairs.

In Romania it is present throughout the country, including the mountainous area up to the Alpine limit, with a population of between 875 292 and 1 255 047 breeding pairs.

Living environment and biology of the species

In Romania, the Blue Tit is present in different types of habitats, both in lowland areas with deciduous forests, mainly oak (Quercus sp.), but also in mixed forests. It can be seen in orchards, gardens and parks in towns, on roadsides, wherever it finds hollows or nesting cavities. In winter it can also be found in reed-covered fields. Maximum longevity is 14 years and six months. Reaches sexual maturity at the age of one year.

During the nesting period, the diet is predominantly insectivorous, but it also consumes pollen. Hanging upside down on branches, they forage for food, consisting of insects, spiders and other small invertebrates.

In winter it feeds on various seeds and fruits. It visits bird feeders in gardens and parks, consuming seeds, but also does not refuse the fat scraps left by humans. It does not migrate, being a sedentary bird throughout its range, but in cold weather it moves in mixed flocks, along with other species of pipits, to areas with more abundant food. Blue Titmice adapt very easily to new food sources and have the ability to learn new ways of foraging and to learn techniques by imitation. They are able to open the cardboard lids of milk cartons left outside doors to obtain fat-filled feeding foam, a behaviour first observed in great crested titmice (Parus major) in a UK locality.

The Blue Tit is a generally monogamous species. It defends its territory aggressively, often in intense competition with the great spotted woodpecker (Parus major). In the mating ritual, the male glides down towards the female, then ,, dances ,, around the nest with its wings and tail outstretched. Rarely, males may be polygamous, having more than one mate in the same territory. They nest in the hollows of old trees, but may also use artificial nests and sometimes cavities in building walls. The nest site usually remains in the same area from one year to the next. The nest is built by the female in these natural or artificial cavities of moss, hair, feathers and lichen. In April-May, the female lays 7-8 eggs measuring 16 x 12 mm, which she incubates for 14 days, during which time the male feeds her. Not infrequently, very large clutches of 15-18 eggs from several females can be seen. After hatching, the chicks may be fed by a single adult with astonishing frequency, once every 90 seconds. The chicks leave the nest 18-22 days after hatching. A pair generally lays two eggs in a year.

Threats and conservation measures

The Blue Tit is threatened by habitat alteration, fragmentation or loss, poor forest management and pollution.

For conservation, it is recommended to prohibit new urban development, including scattered settlements in forest habitats important to the species, prohibition of deforestation and land use change.

Forestry work should be correlated with the biology of the species to avoid disturbance during the breeding season.

The aim is to reduce the use of insecticides and herbicides in agriculture and forestry, and where necessary and in the absence of alternatives, substances with minimal toxicity and persistence should be applied on the species’ breeding grounds only outside the nesting period.

It is recommended to maintain and increase the extension of native forests, aiming for the highest level of structural and species diversity, maintaining at least 30 trees per hectare for nesting in the forest canopy, maintaining the understory layer in logged forests. It is useful to install artificial nests for great spotted woodpeckers.

It is very important to carry out standardised annual monitoring to determine population trends, to identify breeding, feeding and aggregation areas important for the conservation of the species, and to promote studies on various aspects of the biology of the species.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editors), 2022, Atlas of bird species of community interest in Romania, 2nd edition – Love birds, save nature!, Project financed by the European Regional Development Fund through the Large Infrastructure Operational Programme 2014-2020, Ministry of Environment, Water and Forests – Biodiversity Directorate, scientific coordination Romanian Ornithological Society and Association for the Protection of Birds and Nature Milvus Group, produced by EXCLUS PROD SRL, p. 490-491;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Passerines p. 254, Chancellor Press, London
  • Svensson (text and maps), 2017, Guide to bird identification. Europe and the Mediterranean area, translation and adaptation in Romanian: Romanian Ornithological Society, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p. 342;
  • Radu Dimitrie, 1983, Small Ornithological Atlas – Birds of the World, Albatros Publishing, Bucharest, p. 211;
  • Jim Flegg (editor), 1994, Birds of the Brithish Isles, Blue and great tits, p. 285-289, printed by Little Brown, Black Cat printers for Bookmart Ltd, Leicester;
  • Ackerman Jenifer, 2018, The genius of birds, trans. from English Cristina Rusu, illus. by John Burgoyne, expert consultant Angela Petrescu, Edit. Publica, Bucharest, p.22-23
  • Aplin et al., 2013, Milk-bottles revisited: social learning and individual variation in the blue-tit (Cyanistes caeruleus), Anim. Behav., 85, p 1225-32,0
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Eurasian Blue Tit (sor.ro)
  • ( https://pasaridinromania.sor.ro/specii/502/pitigoi-albastru-cyanistes-caeruleus )

Great Tit

Great Tit- Parus major

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Passeriformes
  • Family: Paridae
  • Genre: Parus
  • Species: Parus major 

Identification characters

The Great Tit is certainly the best-known of the woodpecker species.

The Great Tit nests in natural or artificial burrows. In winter they can often be seen at feeders in towns and parks, eating sunflower seeds, walnut kernels, fat and apples.

The genus name – Parus – comes from the Latin name of the pygmy. The specific epithet comes from the Latin word maior which means larger, being the largest of the pygmy birds, with a body length of 13-15 cm. It weighs, on average, 11.9-22.1 g.

The head is glossy black with large white spots on the cheeks. On the ventral side, the plumage is yellow with a black median stripe and the dorsal side is dark greenish. There is a white band on the bluish-grey wing.

The sexes are relatively similar, with the male more intensely yellow ventrally and with the black midrib band wider, while the female is less intensely yellowish, with the black band narrower and often broken.

Juveniles are similar to adults, but are distinguished by a yellowish cheek patch with an incomplete black lower margin.

The Great Tit can often be heard and recognised by experienced individuals by a characteristic repeated trisyllabic sound, but is capable of more than 40 different types of songs and signals.

Distribution

The Great Tit is a widespread species throughout Europe, West Asia and Northwest Africa in temperate areas with a temperate continental, oceanic or Mediterranean climate. In Asia it can also be found in tropical areas. In Europe, the population is between 65 100 000 and 106 000 000 breeding pairs, representing 30% of the world population.

In Romania it is present almost everywhere, from the Danube Delta to the mountainous areas, except in the high mountains and the Alpine void.

The breeding population in Romania ranges from 4 812 726 to 5 698 871 pairs.

Living environment and biology of the species

The Great Tit is found on the plains, in hilly areas, but also occurs in the mountains. In some regions it can reach altitudes of 1 850-1 900 m. In Romania, the great spotted woodpecker is present in different types of habitats, being the least demanding of the species. It can be seen in deciduous, mixed or coniferous forests, but also in gardens, orchards or parks within localities, wherever it finds suitable nesting hollows or hollows. It is a sedentary species. Outside the nesting season it moves in search of areas with more abundant food, together with other species of pipit, from which it differs by its larger size. Maximum longevity is 15 years and four months. It reaches sexual maturity at the age of one year.

During nesting it forages for eggs, adults and insect larvae, but also consumes plant food such as catkins or buds. The young are fed mainly on caterpillars, which are very valuable during the growing season. In winter, the diet consists mainly of oilseeds and dried fruit. It is a common visitor to bird feeders. Unlike other species of pipit, having a large waist, this pipit can be seen feeding for a longer period of time on the ground than other pipit species. Large pygmy ducks adapt very easily to new food sources, have the ability to learn new ways of foraging and to learn techniques by imitation. In 1921, the first sighting of great tit titmice opening the cardboard lids of milk cartons left outside doors to obtain fat-filled feeding foam was made in a town in Britain, and this behaviour was subsequently seen in hundreds of towns in England, Wales and Ireland.

Great Tit nests can be preyed upon by woodpeckers, but the main predator is the weasel (Mustela nivalis), which can easily squeeze through the nest hole, and baby woodpeckers are a popular food for this mammal.

During the breeding season, the Great Tit behaves as a monogamous species. The male is very noisy, especially during the mating ritual, when he becomes territorial and sings to attract a mate. The breeding season begins in April and lasts until June. It nests in hollows, but does not avoid artificial nests, post boxes, flower pots or even metal pipes. The female builds the nest from moss, grass clippings, leaves, feathers, wool and animal fur hair. In a breeding season, starting in April-March, a pair lays two eggs. Each clutch consists of 3-18, most often 9 white, rusty-spotted, matted eggs. The female broods for 13-14 days, during which time the male feeds her. The chicks become able to leave the nest after 20-22 days, but both parents protect and feed them until they are 40 days old.

Threats and conservation measures

The Great Tit is threatened by habitat alteration, fragmentation or loss, poor forest management and pollution.

For conservation, it is recommended to prohibit new urban development, including scattered settlements in forest habitats important to the species, prohibition of deforestation and land use change.

Forestry work should be correlated with the biology of the species to avoid disturbance during the breeding season.

The aim is to reduce the use of insecticides and herbicides in agriculture and forestry, and where necessary and in the absence of alternatives, substances with minimal toxicity and persistence should be applied on the species’ breeding grounds only outside the nesting period.

It is recommended to maintain and increase the extension of native forests, aiming for the highest level of structural and species diversity, maintaining at least 30 trees per hectare for nesting in the forest canopy, maintaining the understory layer in logged forests. It is useful to install artificial nests for great spotted woodpeckers.

It is very important to carry out standardised annual monitoring to determine population trends, to identify breeding, feeding and aggregation areas important for the conservation of the species, and to promote studies on various aspects of the biology of the species.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editors), 2022, Atlas of bird species of community interest in Romania, 2nd edition – Love birds, save nature!, Project financed by the European Regional Development Fund through the Large Infrastructure Operational Programme 2014-2020, Ministry of Environment, Water and Forests- Biodiversity Directorate, scientific coordination Romanian Ornithological Society and Association for the Protection of Birds and Nature Milvus Group, produced by EXCLUS PROD SRL, p. 486-487;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Passerines p. 254, Chancellor Press, London
  • Svensson (text and maps), 2017, Guide to bird identification. Europe and the Mediterranean area, translation and adaptation into Romanian: Romanian Ornithological Society, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p. 342;
  • Radu Dimitrie, 1983, Small Ornithological Atlas – Birds of the World, Albatros Publishing, Bucharest, p. 211;
  • Jim Flegg (editor), 1994, Birds of the Brithish Isles, Blue and great tits, p. 285-289, printed by Little Brown, Black Cat printers for Bookmart Ltd, Leicester;
  • Fisher J.B., Hinde R.A., 1949- The opening of milk bottles by birds, Br. Birds, 42, 1949, pp. 347-57;
  • Ackerman Jenifer, 2018, The genius of birds, trans. from English Cristina Rusu, illus. by John Burgoyne, expert consultant Angela Petrescu, Edit. Publica, Bucharest, p.22-23.
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ https://pasaridinromania.sor.ro/specii/503/pitigoi-mare-parus-major/  Ornitodata | Great Tit (sor.ro)

Wood Pigeon

Common Wood Pigeon-Columba palumbus

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Columbiformes
  • Family: Columbidae
  • Genre: Columba
  • Species: Columba palumbus

Identification characters

It is a large pigeon with a body length of 38 – 45 cm and a wingspan of 68 – 77 cm. It weighs 284 – 690 g. It is larger than the domestic pigeon. It is not sexually dimorphic.

Easily identified by the large white patches on the sides of the neck and in flight by the white band of

on the wing, which contrasts with the rest of the plumage. The overall plumage is mottled grey with black wings and black rectrices. The feathers on the breast and abdomen are pinkish-purple. The bill is reddish at the base and yellow towards the tip. The iris is light yellow.

Unlike adults, juveniles do not have white spots on the sides of the neck.

Dustribution

The Common Wood Pigeon is found throughout most of Eurasia. For wintering they migrate to the south of the continent and around the Mediterranean Sea. The European flock is estimated at between 20 500 000 and 29 000 000 breeding pairs, representing 80% of the global population.

În România este specie de pasaj. Pleacă în octombrie-noiembrie și revine în februarie-martie. În ultimii 25 de ani, partea de sud-est a Munteniei a devenit cartier de iernare pentru populațiile din nordul Europei. Este o specie în expansiune în Dobrogea. Populația cuibăritoare din România este cuprinsă între 288 121 și 390 190 de perechi, tendința fiind crescătoare.

Living environment and biology of the species

The Common Wood Pigeon is widespread in all wooded regions, especially at the edge of oak forests. It can also be found in large city parks and other man-made areas. It is found from the lowlands to the lower forest line, at altitudes between 900 and 1 600 m, where there are isolated trees, forest patches or thinned forests bordering open areas or agricultural crops. In winter it flocks, sometimes forming mixed flocks with the Barn Pigeon, in extensive agricultural areas of the lowlands, especially in the Bărăgan.

The food is exclusively vegetable, consisting of cereal seeds, the fruit of forest species such as palms, beech and oak, as well as seeds of conifers and various legumes. It forages on the ground covered with vegetation, but unlike other pigeon species, the collared pigeon also forages in trees, from which it plucks buds, flowers, green leaves, fruit and seeds. Rarely, it also eats various insects such as butterflies, caterpillars, turtle lice and other invertebrates such as earthworms and some species of snails. They sometimes ingest soil granules and snail shells to replenish their mineral requirements.

Sexual maturity is reached after one year. The pair is monogamous during a breeding season. In migrating populations the couple may be long-lived. Males usually choose their territories as early as autumn, and in March-April they begin to mark their territories with characteristic calls and nuptial flights. Rarely, more than one nest is found on a tree. The nest is usually located in the territory chosen by a pair, preferably on coniferous, ivy or very twiggy trees. Sometimes the collared pigeon uses the nests of other bird species as a support for its own nest, with a few twigs, roots and other plant material. Males suggest nest sites, but it is the female that chooses the final nest site. The male provides the materials needed to build the nest, which he then hands over to the female. The female lays 2 white eggs. The partners take turns hatching for 15-17 days. At first the young are fed by both parents with a substance secreted by the goose, called “pigeon milk”, then with various insects and only later can they eat buds and young leaves. After about 5 weeks, the chicks become able to fly. In one year, the collared dove can lay 2-3 eggs, until September.

Threats and conservation measures

There are currently no major threats to the species, with populations in many parts of its range increasing due to its ability to exploit human habitats. However, the Common Wood Pigeon may be threatened by habitat modification, fragmentation and loss, hunting and poaching.

Recommended conservation measures include a ban on new development in habitats important to the species and the fragmentation of woodland habitats. promoting connectivity through native tree species, linking forestry work to species biology to avoid disturbance of species at critical times. Legal approval of management, conservation and restoration criteria for bird conservation in forestry and hunting plans is desirable. Hunting legislation must be respected, with enforcement controlled through cooperation between conservation organisations, hunting organisations, the gendarmerie and the Environmental Guard against poaching.

Standardised annual monitoring is recommended in order to determine population trends, monitor threats and the effectiveness of ongoing management measures, identify important areas for the conservation of the species, and promote studies on various aspects of the species’ biology, including demographic parameters.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editors), 2022, Atlas of bird species of community interest in Romania, 2nd edition – Love birds, save nature!, Project financed by the European Regional Development Fund through the Large Infrastructure Operational Programme 2014-2020, Ministry of Environment, Waters and Forests- Biodiversity Directorate, scientific coordination Romanian Ornithological Society and Association for the Protection of Birds and Nature Milvus Group, produced by EXCLUS PROD SRL, p. 286-287;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Pigeons and Doves p. 154, Chancellor Press, London
  • Svensson (text and maps), 2017, Guide to bird identification. Europe and the Mediterranean area, translation and adaptation in Romanian: Romanian Ornithological Society, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.214;
  • Radu Dimitrie, 1983, Small Ornithological Atlas – Birds of the World, Albatros Publishing House, Bucharest, p. 124;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Common Wood Pigeon (sor.ro) (sor.ro)

Night Heron

Black-Crowned Night Heron-Nycticorax nycticorax

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Pelecaniformes
  • Family: Ardeidae
  • Genre: Nycticorax
  • Species: Nycticorax nycticorax

Identification characters

The grey oystercatcher is a medium-sized oystercatcher, averaging 61 cm in body length. It is not sexually dimorphic. The bill is short and the body is stocky. The body is greyish, with a black crown and back. During the breeding season, two longer white feathers are evident on the back of the head. The legs are yellowish-brown and become reddish during the nesting season.

First winter juveniles have brownish-yellowish bodies with small whitish spots. In the second winter, they become adult-like, but are distinguished by a dull, grey-brown crown and back.

Distribution

The Black-Crowned Night Heron has a wide range, mainly covering temperate, subtropical and tropical areas of North and South America, Europe, Africa and Asia. It does not occur in cold areas or in Australia. In Europe the distribution is fragmented, with a relatively small population estimated at 60,000 – 86,100 breeding pairs with a decreasing trend. Winters in tropical Africa.

In Romania, the Nightjar nests in the Danube meadow and Delta, in the floodplains and floodplains of large rivers, but also in other inland wetlands, with larger populations in Muntenia and Moldova.

In Romania the number of breeding pairs is estimated at between 4 000 and 8 000, mostly in the Danube Delta, representing 10% of the European population.

Living environment and biology of the species

The Black-Crowned Night Heronfeeds in areas with lakes, large streams, ponds, shallow vegetated channels, ponds, at the edge of water bodies, in areas rich in marsh vegetation. Nests in trees in wet areas such as meadow forests, willows in reed beds, aspen plantations. In Romania, as in all of southern Europe, the nightjar is a summer guest. At the end of the nesting season it disperses over large areas.

It flies mainly at night or during twilight periods, hence the name given to the species, the nightjar (Nycticorax nycticorax). Both the genus name and the specific epithet come from the Greek words nyx/nyctos – night, respectively korax – raven, referring to the nocturnal activity of the nightjar and its raven-like sounds. During the day it retreats into trees or bushes. They feed solitarily, but can sometimes be seen flying in small groups during the nesting season. Outside the nesting season, nightjars gather in flocks that can comprise hundreds of individuals. Sexual maturity is reached at two years of age.

Food consists mainly of small fish, but they also eat amphibians, leeches, tadpoles and insects. They hunt mainly at dusk, early or late in the day.

Black-Crowned Night Heron return to nesting areas in late March, early April. Rarely, some individuals remain in the Danube and Delta area.

During the nesting period, the Black-Crowned Night Heron is a monogamous species. It nests in monospecific or mixed colonies with cormorants and other species of terns. Nests are built in trees. Adults mate near the nest site from the first days of pair formation. Both parents help build the nest, which is made of twigs and reeds in the shape of a shallow dish. Towards the end of April, the female lays 2-3 blue-green eggs, which are incubated in turn by both parents for 21-22 days. The change to the nest involves a ritual that includes movements to display the plumage. The chicks are fed by both parents until they become independent. At 50-60 days of age, the chicks leave the nest, but remain in close proximity to the nest, waiting for food from the adults. The parents do not always recognise their own chicks, so it happens that they also bring food to chicks from neighbouring nests, especially to those that insistently beg for food.

Threats and conservation measures

The main threat is the burning of reeds, even outside the growing season, as this species establishes colonies in areas with abundant vegetation. Other threats are loss of nesting habitat areas, pollution and poor water management, poaching and other anthropogenic disturbance.

Conservation measures include enforcement of building restrictions in riparian areas, waste management in wetlands, protection of nesting and feeding sites, conservation of forests in the vicinity of aquatic habitats and riparian vegetation, measures to avoid drying and sudden artificial changes in water regime in wetlands. Forestry work to be carried out outside the breeding season. The use of selective and low-toxicity agrochemicals on neighbouring land is encouraged.

It is important to comply with hunting legislation and to monitor its application, through cooperation between environmental protection organisations, hunting organisations, the gendarmerie and the Environmental Guard against poaching.

It is recommended that research be carried out into the impact of the species on commercially exploited resources such as fish species, crustaceans and molluscs in order to match conservation objectives with the activities of the affected sectors.

Last but not least, studies on the inventory of breeding areas, both actual and potential, the identification of migration, feeding and aggregation areas important for the conservation of the species should be encouraged, as well as studies addressing various aspects of the biology of the species, including demographic parameters.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editors), 2022, Atlas of bird species of community interest in Romania, 2nd edition – Love birds, save nature!, Project financed by the European Regional Development Fund through the Large Infrastructure Operational Programme 2014-2020, Ministry of Environment, Water and Forests – Biodiversity Directorate, scientific coordination Romanian Ornithological Society and Association for the Protection of Birds and Nature Milvus Group, produced by EXCLUS PROD SRL, p.112-113;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Herons, storks and ibises p. 32, Chancellor Press, London
  • Svensson (text and maps), 2017, Guide to bird identification. Europe and the Mediterranean area, translation and adaptation in Romanian: Romanian Ornithological Society, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.82;
  • Radu Dimitrie, 1983, Small Ornithological Atlas – Birds of the World, Albatros Publishing, Bucharest, p. 67;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Black-Crowned Night Heron (sor.ro)

Grey Heron

Grey Heron-Ardea cinerea

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Class: Aves
  • Order: Pelecaniformes
  • Family: Ardeidae
  • Genre: Ardea
  • Species: Ardea cinerea

Identification characters

The grey heron is the largest tit in Romania, with a body length of 96 cm, a weight of 1020 – 2073 g and a wingspan of 175 – 195 cm. Sexual dimorphism is low, with males being on average larger than females. The predominant plumage is grey with whitish throat and breast. The forehead and sides of the head are whitish, contrasting with black eyebrows that extend to the back of the head in long, elegant feathers. The beak is straight, strong, yellowish-grey with an orange tinge when nesting. The legs are yellowish-grey, and sometimes grey with no tinge of colour.

The genus name comes from the Latin word ardea, which means “arched”, and the specific epithet comes from the Latin word cinerea, which means greyish.s

Distribution

The grey heron is the largest tit in Romania, with a body length of 96 cm, a weight of 1020 – 2073 g and a wingspan of 175 – 195 cm. Sexual dimorphism is low, with males being on average larger than females. The predominant plumage is grey with whitish throat and breast. The forehead and sides of the head are whitish, contrasting with black eyebrows that extend to the back of the head in long, elegant feathers. The beak is straight, strong, yellowish-grey with an orange tinge when nesting. The legs are yellowish-grey, and sometimes grey with no tinge of colour.

The genus name comes from the Latin word ardea, which means “arched”, and the specific epithet comes from the Latin word cinerea, which means greyish.

Living environment and biology of the species

The grey heron chooses a variety of habitats, such as freshwater habitats like lakes and various streams, where it also finds trees. It feeds on the shores of lakes, ponds, canals and flooded meadows. Most commonly nests in tree canopies. It is a migratory, partially migratory and dispersive species. Dispersal of juveniles occurs as soon as they become independent.

Food consists mainly of fish, amphibians, reptiles, aquatic invertebrates, but also small mammals or even baby birds. It waits motionless in shallow water and stalks its prey, which it then pierces with its sharp beak. It is active at sunrise and sunset. During the day and night they can be seen sitting on tree branches.

Tanning starts early in March if the weather is favourable. The courtship ritual is complicated. The two partners stretch their necks, beaks pointing skywards, cluck their beaks, make sounds and peck each other. The partners only stay together for one mating season. They nest in single or mixed colonies with other lizards. Nests are built in trees near water, but also on bushes or shallower trees, in reeds or sometimes on rocks. In rarer situations, it may nest on artificial structures or even on the ground. Previous years’ nests may be reused. At the end of March the female lays 3-5 eggs, which will be hatched by both parents in 25 to 26 days. The young are fed regurgitated fish by both parents. At 42-55 days after hatching the chicks become able to fly and leave the nest. They usually lay eggs only once a year and only if the tip is destroyed do they lay a second clutch.

Threats and conservation measures

Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editors), 2022, Atlas of bird species of community interest in Romania, 2nd edition – Love birds, save nature!, Project financed by the European Regional Development Fund through the Large Infrastructure Operational Programme 2014-2020, Ministry of Environment, Water and Forests – Biodiversity Directorate, scientific coordination Romanian Ornithological Society and Association for the Protection of Birds and Nature Milvus Group, produced by EXCLUS PROD SRL, p. p.106-107;

Conservation measures include enforcement of building restrictions in riparian areas, waste management in wetlands, protection of nesting and feeding sites, conservation of forests in the vicinity of aquatic habitats and riparian vegetation, measures to avoid drying and sudden artificial changes in water regime in wetlands. Forestry work to be carried out outside the breeding season. The use of selective and low-toxicity agrochemicals on neighbouring land is encouraged.

It is important to comply with hunting legislation and to monitor its application, through cooperation between environmental protection organisations, hunting organisations, the gendarmerie and the Environmental Guard against poaching.

It is recommended that research be carried out into the impact of the species on commercially exploited resources such as fish species, crustaceans and molluscs in order to match conservation objectives with the activities of the affected sectors.

Last but not least, studies on the inventory of breeding areas, both actual and potential, the identification of migration, feeding and aggregation areas important for the conservation of the species should be encouraged, as well as studies addressing various aspects of the biology of the species, including demographic parameters.

Bibliography

  • Fântână Ciprian, Kovács Istvan, Benkő Zoltán, Daròczi Szilárd, Domșa Cristian, Veres-Szászka Judit (editori), 2022, Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România, ediția a II-a – Iubește păsările, salvează natura!, Proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor- Direcția Biodiversitate, coordonare științifică Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, produs de EXCLUS PROD SRL, p. p.106-107;
  • Lars Svensson, Hakan Delin, 1988, Photographic guide to the birds of Britain and Europe, Herons, storks and ibises p. 32, Chancellor Press, London
  • Svensson (text and maps), 2017, Guide to bird identification. Europe and the Mediterranean area, translation and adaptation in Romanian: Romanian Ornithological Society, Emanuel Ștefan Baltag, Sebastian Bugariu, Alida Barbu, p.84;
  • Radu Dimitrie, 1983, Small Ornithological Atlas – Birds of the World, Albatros Publishing, Bucharest, p. 63-66;
  • https://pasaridinromania.sor.ro/ Ornitodata | Grey Heron (sor.ro)